EPOKSİ NEDİR? & EPOKSİ KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Hayatın birçok alanında kullanılan epoksi, eşsiz ve has dokusu ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Doğal görünümlü yapıya sahip olan bu ürün hem ev hem de iş yeri dekorasyonlarında sıklıkla tercih ediliyor. Dayanıklı, kaliteli ve uzun ömürlü olan bu malzeme kullanılan yüzeye iyi bir şekilde yapışarak, son derece canlı ve parlak bir görünüm sunuyor.

Epoksi reçinesi, kürlenme ajanının bir araya getirilerek çapraz bağlama neticesinde ortaya çıkan termoset bir malzeme oluyor. Termoset malzemeler ise mekanik dayanım, ısıl dayanım, yüksek yapışma ve kimyasal direnç gibi çeşitli özellikler içeriyor. Günümüzde yaygın olarak kullanılan bu malzeme, kişileri ayrıntılı şekilde bilgi sahibi olmaya itiyor. Eğer sizde epoksi nedir, epoksi ne işe yarar gibi sorulara cevap arıyorsanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.  

EPOKSİ NE İŞE YARAR?

Epoksi kimyasal bir madde olup, genelde yapıştırıcı olarak kullanılıyor. Bir aksesuar, eşya veya farklı bir malzemede herhangi bir çatlağa uygulandığında o kısım hemen kapanıyor. Ayrıca doğal görünümüyle herhangi bir çirkin görünüme sebep olmuyor. Öte yandan ortaya çıkacak gerilmeleri de ortadan kaldırıyor. Epoksi son derece dayanıklı bir malzeme olduğu için ne kadar kullanılırsa kullanılsın aşınma yapmıyor. Dayanıklılığını kaybetmediği için kişiye uzun ömürlü kullanım sunuyor. Bunun yanı sıra, su ve alkali karşısında direnç gösteriyor.


EPOKSİ KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Epoksi ne işe yarar sorusuna cevap verildikten sonra epoksinin kullanım alanlarına cevap aranıyor. Epoksi kuruduktan sonra sert bir hal alan ve metal, cam, plastik, tahta gibi daha pek çok zemin üstünde üstün yapışma özelliği gösteren bir malzeme oluyor.  Bunların yanı sıra kimyasal, korozyon, su, mekanik ve ısıl direncini içermesinden ötürü birçok sektörde kullanılabiliyor.

Denizcilik, uzay ve havacılık teknolojileri başta olmak üzere daha pek çok alanda kullanılan epoksi reçineler, inşaat sektöründe de sıklıkla kullanılan bir malzeme oluyor. Epoksiye ilgi duyan insanlar ise iş yerinde, evinde ya da daha büyük ölçekli endüstriyel uygulamalarda, epoksi kullanmayı yeğliyor.

Epoksi insanlara çok geniş kullanım olanağı sunuyor. Bir kişi evinin mutfak masasından salondaki parke zemin kaplamalarına, banyo tuvalet zemin kaplamasından duvar boyalarına kadar birçok yeri epoksi sayesinde kaplayabiliyor. Hatta epoksiler doğal ve canlı görünümleriyle okul, kreş, hastane, güzellik salonu, kafeterya gibi daha pek çok yerde kullanılmaya uygun oluyor. Bu malzeme sayesinde ortama estetik görünüm katılabiliyor.

EPOKSİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Epoksi reçineleri hayatın pek çok alanında kullanılıyor. Bunun sebepleri arasında ise birbirinden farklı özelliklere sahip olması yer alıyor. Epoksi reçinelerinin performansı, iki tane bileşenin kürlendiği özel kimyasal maddeye bağlı olarak değişiyor. Öte yandan epoksi, ısıya ve kimyasallara son derece dayanıklı yapısı ile dikkat çekiyor. Bununla da kalmıyor, su geçirmez özelliğiyle çeşitli yüzeylerde tercih ediliyor. Yüzeylere inanılmaz şekilde yapışması genelde ev dekorasyonunda kullanılmasına neden oluyor.

Epoksi aşırı derece de yalıtkan olup, elektriksel ve mekanik uygulamalarda bulunabiliyor. Ayrıca uzun ömürlü olması ve VOC içermemesi, epoksinin kullanım alanını uçak parçalarından devre kartlarına kadar daha pek çok yerde ideal bileşen haline getiriyor. Ayrıca endüstriyel parçalardan garaj zeminlerine kadar epoksi reçineler eşsiz bir kullanım ve uygulama alanı sunuyor. Son derece geniş yönlü kullanılan malzeme, hemen hemen her yer için özelleştirilebiliyor.

EPOKSİ REÇİNE NERELERDE KULLANILIR?

Epoksi, reçine ve sertleştirici malzemelerin karıştırılması sonucu oluşuyor. Bu malzemeler belirli miktarlarda satın alınarak karıştırılıyor. Ardından reçinenin sertleşip sertleşmediği çok rahat bir şekilde anlaşılabiliyor. Bu da yapıştırıcı olarak kullanılmasına olanak sağlıyor. Ancak epoksi reçinelerin su izolasyonu için kullanımı da söz konusu oluyor. Bu konuda profesyonel bir destek almak sürecin sağlıklı işlemesine neden oluyor.

EPOKSİ YAPIŞTIRICI NERELERDE KULLANILIR?

Epoksi hayatın birçok alanında kullanılan çok elverişli bir malzeme oluyor. Zemin kaplamanın yanı sıra yapıştırıcı olarak da kullanılan epoksi, genelde havacılık sektöründe, ahşap malzemelerin yapımında ve teknelerde sıklıkla tercih ediliyor. Bununla da kalmıyor, epoksi reçinesi çatlak yüzeylerin yapıştırılması ve onarılması konusunda da üstün rol alıyor.

EPOKSİ BOYA NERELERDE KULLANILIR?

Epoksi boya da tıpkı yapıştırıcı gibi birçok alanda tercih edilebiliyor. Kullanılmak istenen alan belirlendikten sonra temiz ve pürüzsüz olduğundan emin olunması gerekiyor. Daha sonra yüzeye epoksiyi döktükten sonra fırça veya bir sünger rulo yardımı ile boyayı yaymak pratik oluyor. Bunun yanı sıra sert bir plastik ile de yayma işlemi mümkün oluyor. Bu sayede yüzeyde oluşabilecek pürüzler ve kabarcıklar giderilmiş oluyor. Duvar, fayans gibi alanlarda epoksinin yüzeye nüfus etmesi pratik bir şekilde gerçekleşiyor. Bunların dışında epoksinin teknelerde de kullanımı mümkün oluyor.

EPOKSİ ZEMİN KAPLAMA NEDİR? NASIL YAPILIR?

Epoksi zemin kaplama, epoksiden en çok yararlanılan alan olarak dikkat çekiyor. Epoksi malzemeler yüzey kaplama, boya, çelik donatı, betonarme yapılarda onarım gibi daha pek çok alanda yapıştırıcı olarak kullanılabiliyor. Bunun yanı sıra zemin kaplama malzemesi olarak da dikkat çekiyor. Bu maddenin içerdiği yüksek yapışma özelliği, dayanıklı yapısı, kimyasal ve mekanik etkilere gösterdiği direnç; onun depo zeminleri, fabrika, otopark, hastane, uçak hangarı, okul, ofis gibi yerlerde zemin kaplaması olarak tercih edilmesini sağlıyor.

Epoksi reçinesinin içerdiği yüksek mekanik dayanım ise onun uzun ömürlü olmasına, çizilmelere karşı direnç göstermesine ve kimyasallara karşı koruma sağlamasına kadar birçok alanda yüksek performans göstermesine olanak sağlıyor. Epoksinin yararları işlevsel özellikleriyle de sınırlı kalmıyor. Uygulandığı alanda estetik görünümü arttırmak için geniş renk yelpazesine sahip olabiliyor. Bu ürünün uygulandığı yerlerde canlı ve parlak görüntü oluyor. Bu da hem kullanıcın hem de çevredekilerin dikkatini çekecek kadar güzelliğe sahip olabiliyor.

Hem işlevsel özellikleri hem de estetik özellikleri ile dikkat çeken epoksinin kürlendikten sonraki nihai ürün niteliklerine sahip olabilmesi adına iyi bir işçilik ile yapılması gerekiyor. Bu malzeme kaliteli ve dayanıklı olsa da yapılması için profesyonel ve deneyimli bir işçiliğe de ihtiyaç duyuyor. Peki, epoksi zemin kaplama nasıl yapılıyor?

EPOKSİ ZEMİN KAPLAMA NASIL YAPILIR?

Epoksinin hem işlevsel hem de estetik faydalarından uzun süre yararlanmak için uygulamanın profesyonel ellerde yapılması gerekiyor. Malzeme ne kadar kaliteli ve dayanıklı olursa olsun, kötü bir işçilik ile yapılması, epoksinin tüm özelliklerini yitirmesine neden oluyor. O nedenle kullanıcıların aklına epoksi zemin kaplama nasıl yapılır sorusu geliyor.

Epoksinin doğru bir şekilde yapılması için ilk önce zeminin iyi hazırlanması gerekiyor. Sağlam, temiz ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olduktan sonra ilk kat olan astar uygulaması yapılıyor. Son kat yüzeye gelindiğinde ise arzu edilen performans doğrultusunda bir ürün seçiliyor. Bu noktada, epoksinin nerede kullanılacağı, iç ortam mı yoksa dış ortam da mı yer alacağı, yüzeyin suya maruz kalıp kalmayacağı, su izolasyonu sağlaması isteniyor mu gibi daha pek çok soruya uygun malzemenin seçilmesi gerekiyor. Bahsi geçen sorulara uygun malzemeler seçildiğinde epoksi uygulaması ideal bir şekilde gerçekleştiriliyor. En iyi çözümü almak için son derece kaliteli epoksi malzemesi ve profesyonel bir işçilik gerekiyor.